Privacy Notice

  1. INTRODUCTION: SCOPE
    This Policy covers this website (https://www.inft.com.my/) which is maintained and/or operated by IN Financial Technologies Holdings Sdn. Bhd. and our related or associated entities (“INFT”). References to “the Company”, “we”, “us ”or“our” refers to INFT and/or the relevant related or associated entity(-ies, as the case may be).

    INFT is a data-driven financial technologies provider, and as such, the protection and security of our users’ personal data is important to us. We strive to maintain appropriate technical and organisational measures needed to ensure the security and confidentiality of our users’ personal data.

    This Data Protection and Privacy Policy (“Policy”) sets out the basis upon which we may collect, use, disclose or otherwise process personal data of our users and clients in accordance with the laws and regulations of the jurisdictions that we operate in, including the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia (“PDPA”). This Policy applies to personal data in our possession or under our control, including personal data in the possession of organisations which we have engaged to collect, use, disclose or process personal data for our purposes.

  2. By accessing any of our websites, or signing up and/or logging into any of our websites or mobile device applications, you represent that you are at least eighteen (18) years old and are deemed to have read, understood and accepted the terms and conditions of this Policy as may be amended from time to time and You are hereby agreed:

 

   2.1 To authorize us to obtain all personal financial information on your behalf with any other agency(ies), organization(s)  and/or your current/             previous employer(s).

 

   2.2 To authorize us to use and disclose the information we collect from you in order to provide the abovementioned financial service(s),                          whereby you also agree that the information, including personal information of any other party(ies) provided by you, you have confirmed              that you have the authority from the party(ies) to disclose such information and to authorize us to use and disclose the information in                    pertaining to the course of service(s) we provide for you.

 

   2.3 To allow us to process the personal data that you have provide and for avoidance of doubt, personal data includes all data defined within                the Personal Data Protection Act 2010 including all data you have disclose to us.

 

   2.4 In accordance with the Personal Data Protection Act 2010, you have a right to access any personal information we obtained from you, and             to correct any personal information that may be incorrect. In the event you wish to request to access the information provided by you to                 make any correction, kindly contact us at (cs@inft.com.my) and we shall process your request in due course.

 

3. YOUR OBLIGATIONS

 

All information you provide to us must be complete, accurate, truthful and provided within the specified timeframes. We reserve the right to cease to provide our service(s) to you if you unable and/or failed to provide information required by us or where we are of the opinion that you have misled or deceived us in any material way.

 

4. CONFIDENTIAL INFORMATION

 

We shall hold all information concerning your business(es) and affairs of you in strict confidential manner, and we will not divulge such information except where it so required by law, and/or you have expressly or impliedly authorized us to make such disclosure.

5. LIMITATION OF LIABILITY

 

We assume no legal liability or responsibility for the accuracy, correctness, errors, omissions or use of any information or advice provided.

 

6. COPYRIGHT

 

You must not reproduce, duplicate, sell or copy any of our manuals, protocols, procedures, manuscripts or documentary records, whether in print form or electronically, without our prior written consent.




APPLICATION OF THIS POLICY​

This Policy applies to:

(a): all persons who are accessing or using (by way of registering an account, using the functions and/or services or otherwise) any of our platforms, products and/or services, whether via any of our websites or mobile device applications owned (hereinafter collectively referred to as the “Platform”), maintained and/or operated by us (hereinafter collectively referred to as “users”); and (b): any individual who (a) has contacted us through any means (whether through social media, via the contact form on the websites, mobile device application or otherwise) to find out more about any products or services we provide; or may, or has entered into an agreement with us in relation to any products or services provided by us (hereinafter collectively referred to as “customers”).

We are a FinTech platform that focuses on offering financial related solutions to businesses in Malaysia. The data protection of entities is not covered under the PDPA and therefore not addressed in this Notice. Personal information that we may collect generally relate to your capacity as director or partner of your respective company or limited liability partnership who may be interested in our products or services (hereinafter referred to as “Applicant Entities”), and with whom we may subsequently enter into a relationship with, such as for the purposes of registering an account, conducting Know-Your-Client (“KYC”) due diligence checks, credit and risk assessment of the Applicant Entities and/or in your capacity as personal guarantor for or employee user of the Applicant Entities. Please note that there may be exceptions and circumstances where we are permitted to collect, use and disclose your personal information without your consent, such as “business contact information” or in relation to a “business asset transaction”.



PERSONAL DATA
As used in this Policy, “personal data” shall have the same meaning as in PDPA, referring to: Data, whether true or not, about a user or customer who can be identified:
(a) from that data; or (b) from that data and other information to which we have or are likely to have access.

Depending on the nature of your interaction with us, personal data which we may collect includes, without limitation, your:
(a): Name or alias, gender, NRIC/FIN or passport number, date of birth, nationality, and country;
(b): Residential address, telephone numbers, email address and other contact details;
(c): Employment information;
(d): Photograph;
(e): Credit information such as credit reports;
(f):  Financial information such as bank statements, income particulars.

Other terms used in this Policy shall have the meanings given to them in the PDPA (where the context so permits).

COLLECTION, USE AND DISCLOSURE OF PERSONAL DATA
We generally collect personal data that (a) you knowingly and voluntarily provide in the course of or in connection with your use of our website, mobile application platform or , or via a third party who has been duly authorised by you to disclose your personal data to us (“authorised third party”), which may include platforms that you may have registered an account and/or are currently using their services such as Facebook, Google, and you grant us permission), after (i) you (or the authorised third party) have been notified of the purposes for which the data is collected, and (ii) you (or the authorised third party) have provided written consent to the collection and usage of your personal data for those purposes, or (b) collection and use of personal data without consent is permitted or required by the PDPA or other laws. We seek your consent before collecting any additional personal data and before using your personal data for a purpose which has not been notified to you (except where permitted or authorised by law).

‍COLLECTION OF OTHER FORMS OF DATA
From time to time, we may also collect information (including through the use of cookies, scripts or recording and analysing your interactions) from your browser or about the devices which are used to access our Platform. Such information includes, without limitation:
(a): Attributes such as the browser information, operating system of the device, hardware version, settings, files and software names and types and device identifiers;
(b): Device locations;
(c): Connection information such as the name of the ISP or mobile operator through which our Platform is accessed, browser type and IP address;
(d): Time of visit (date, time and duration);
(e): Behavioral information during your session using our platform(s), website(s) and/or mobile device application(s).

‍COLLECTION AND USE OF DATA
User Information and your personal data (collectively, “Collected Data”) will be generally used for the purposes of our legitimate business interests, including but not limited to: providing products and services to you, personalising and tailoring your experience on our Platform, understanding how you use our platform, assessing customer satisfaction and experience.

In particular, your personal data will be collected and used by us for the following purposes and we may disclose your personal data to third parties where necessary for the following purposes:

(a): verifying your identity and the accuracy of your personal details and other information provided;
(b): register and/or authenticate your access to our Platform;
(c): assessing and evaluating your and/or the Applicant Entity’s application and suitability for our products and services;
(d): processing or performing obligations in the course of or in connection with our provision of the products and/or services requested by you;
(e): responding to, handling and processing queries, requests, applications, complaints and feedback from you;
(f): sending you marketing communications such as promotions;
(g): facilitating our compliance with any applicable laws, customs, regulations, codes of practice, guidelines, or rules, or to assist in law enforcement and investigations conducted by any governmental and/or regulatory authority;
(h): fulfilling our obligations with our solution partners and vendors who may be regulated and licenced or operating under an exemption, for the purposes of their fulfilling KYC due diligence checks, continuous transaction monitoring and record keeping obligations, and such other matter which may be necessary to the foregoing and/or required by law or regulations;
(i): any other purposes for which you have provided the information;
(j): transmitting to any unaffiliated third parties including our third party service providers and agents, and relevant governmental and/or regulatory authorities, whether in Singapore or abroad, for the aforementioned purposes; and
(k): any other incidental business purposes related to or in connection with the above.

The purposes listed in the above clauses may continue to apply even in situations where your relationship with us has been altered in any way, for a reasonable period thereafter (including, where applicable, a period to enable us to enforce our rights under any contract with you).

We may disclose your personal data:
(a): where such disclosure is required for performing obligations in the course of or in connection with our provision of the goods and services requested by you; or
(b): to third party service providers, agents and other organisations we have engaged or are collaborating with, to perform any of the functions with reference to the above mentioned purposes.

The purposes listed in the above clauses may continue to apply even in situations where your relationship with us has been terminated or altered in any way, for a reasonable period thereafter (including, where applicable, a period to enable us to enforce our rights under a contract with you).

‍WITHDRAWING YOUR CONSENT
The consent that you provide for the collection, use and disclosure of your personal data will remain valid until such time it is being withdrawn by you in writing. You may withdraw consent and request us to stop collecting, using and/or disclosing your personal data by submitting your request in writing or via email to our Data Protection Officer at the contact details provided below.

Upon receipt of your written request to withdraw your consent, we may require reasonable time (depending on the complexity of the request and its impact on our relationship with you) for your request to be processed and for us to notify you of the consequences of us acceding to the same, including any legal consequences which may affect your rights and liabilities to us. In general, we shall seek to process your request within fourteen (14) business days of receiving it.

Whilst we respect your decision to withdraw your consent, please note that depending on the nature and scope of your request, we may not be in a position to continue providing our goods or services to you and we shall, in such circumstances, notify you before completing the processing of your request. Should you decide to cancel your withdrawal of consent, please inform us in writing in the manner described above.

Please note that withdrawing consent does not affect our right to continue to collect, use and disclose personal data where such collection, use and disclose without consent is permitted or required under applicable laws or regulations.

‍ACCESS TO AND CORRECTION OF PERSONAL DATA
If you wish to make (a) an access request for access to a copy of the personal data which we hold about you or information about the ways in which we use or disclose your personal data, or (b) a correction request to correct or update any of your personal data which we hold, you may submit your request in writing or via email to our Data Protection Officer as described below.

Please note that a reasonable fee may be charged for an access request. If so, we will inform you of the fee before processing your request.

We will respond to your request as soon as reasonably possible. In general, our response will be within fourteen (14) business days. Should we not be able to respond to your access request within thirty (30) days after receiving your access request, we will inform you in writing within thirty (30) days of the time by which we will be able to respond to your request. If we are unable to provide you with any personal data or to make a correction requested by you, we shall generally inform you of the reasons why we are unable to do so (except where we are not required to do so under the PDPA).

Please note that depending on the request that is being made, we will only need to provide you with access to the personal data contained in the documents requested, and not to the entire documents themselves. In those cases, it may be appropriate for us to simply provide you with confirmation of the personal data that our organisation has on record, if the record of your personal data forms a negligible part of the document.  

‍PROTECTION OF DATA
To safeguard your Collected Data from unauthorised access, collection, use, disclosure, copying, modification, disposal or similar risks, we have introduced appropriate administrative, physical and technical measures such as anti-virus protection, firewalls and encryption, and disclosing personal data both internally and to our authorised third party service providers and agents only on a need-to-know basis.

You should be aware, however, that no method of transmission over the Internet or method of electronic storage is completely secure. While security cannot be guaranteed, we strive to protect the security of your information and are constantly reviewing and enhancing our information security measures.  

‍ACCURACY OF PERSONAL DATA
We generally rely on personal data provided by you (or your authorised third party). In order to ensure that your personal data is current, complete and accurate, please update us if there are changes to your personal data by informing our Data Protection Officer in writing or via email at the contact details provided below.

‍RETENTION OF PERSONAL DATA
We may retain your personal data for as long as it is necessary to fulfil the purposes for which they were collected, or as required or permitted by applicable laws.

We will cease to retain your personal data, or remove the means by which the data can be associated with you, once it is reasonable to assume that such retention no longer serves the purposes for which the personal data were collected, and are no longer necessary for legal or business purposes.

‍TRANSFERS OF PERSONAL DATA OUTSIDE OF MALAYSIA
We generally do not transfer your personal data to countries outside of Malaysia. However, if we do so, we will obtain your consent for the transfer to be made and will take steps to ensure that your personal data continues to receive a standard of protection that is at least comparable to that provided under the PDPA.

If you are accessing our Platform from a country other than the territory which we operate in, including Singapore, it will necessarily result in the transfer of information across international boundaries. By visiting or accessing our Platform, you consent to the processing and transfer of your Collected Data as set out in this Policy.

‍EFFECT OF POLICY AND CHANGES TO POLICY
This Policy applies in conjunction with any other policies, notices, contractual clauses and consent clauses that apply in relation to the collection, use and disclosure of your personal data by us.

We may revise this Policy from time to time without any prior notice. You may determine if any such revision has taken place by referring to the date on which this Notice was last updated. Your continued use of your account, our products and services shall constitute your acknowledgement and acceptance of such changes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERM & CONDITIONS PURSUANT TO PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

 

  1. YOU ARE HEREBY AGREED:-

 

   1.1 To authorize us, PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) to obtain all personal financial information on your behalf with any other              agency(ies), organization(s) and/or your current/ previous employer(s).

 

   1.2 To authorize us, PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) to use and disclose the information we collect from you in order to                        provide the financial service(s) mentioned in paragraph 1.1 above, whereby you also agree that the information, including personal                          information of any other party(ies) provided by you,. you have confirm that you have the authority from the party(ies) to disclose such                    information and to authorize us to use and disclose the information in pertaining to the course of service(s) we provide for you .

 

   1.3 To allow us, PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) to process the personal data that you have provide and for avoidance of                     doubt Personal Data includes all data defined within the Personal Data Protection Act 2010 including all data you have disclose to us, PAY               I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)).

   1.4 In accordance with the Personal Data Protection Act 2010, you have a right to access any personal information we obtained from you, and              to correct any personal information that may be incorrect. In the event you wish to request to access the information provided by you to               make any correction, kindly contact us at (Tel No.: 018-7928328) and we shall process your request in due course.

 

2.  YOUR OBLIGATIONS

All information you provide to us must be complete, accurate, truthful and provided within the specified timeframes. We reserve the right to cease to provide our service(s) to you if you unable and/or failed to provide information required by us or where we are of the opinion that you have misled or deceived us in any material way.

 

3. CONFIDENTIAL INFORMATION

 

We shall hold all information concerning your business(es) and affairs of you in strict confidential manner, and we will not divulge such information except where it so required by law, and/or you have expressly or impliedly authorized us to make such disclosure.

 

4. LIMITATION OF LIABILITY

 

We assume no legal liability or responsibility for the accuracy, correctness, errors, omissions or use of any information or advice provided.

 

5. COPYRIGHT

You must not reproduce, duplicate, sell or copy any of our manuals, protocols, procedures, manuscripts or documentary records, whether in print form or electronically, without our prior written consent.

 

6.        PERSONAL DATA PROTECTION ACT (“PDPA”)

NOTICE PURSUANT TO PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 (“NOTICE”)

 

  1. This notice is issued pursuant to Section 7 of the Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”). For the purpose of this Notice, “Personal Data”, “processing” and “data processor” shall have the meaning as defined in the Act.
     

  2. This Notice applies to any person whose Personal Data is processed by our appointed third party service provider (hereinafter referred to as “we”, “our” or “us”) and/or by our data processor on our behalf.
     

  3. In this Notice, “you” shall refer to yourself and such other persons represented by you of which you are providing the Personal Data, including the Personal Data of the directors, shareholders, managers and/or officers of a company; the Personal Data of the partners, managers and/or officers of a partnership; the Personal Data of the officer bearers of a society, club or unincorporated body.

 

A. The Nature of Personal Data

   4. The Personal Data processed by us and/or by our data processor may include:

 

   a. name, gender, race, date of birth, nationality, residency status, national registration identity card number, passport number, marital status,           postal or correspondence address, contact details including mobile, office and residential telephone number, facsimile number, e-mail                   address, occupation or profession, employer’s particulars, salary payment, personal financial status, photograph, property details,                           shareholding and loan details;

 

   b. any such information relevant or required for our services to you and our compliance with the legal and regulatory requirements; and

 

   c. any additional information provided by you or by third parties about you that is not already available in the public domain.

 

B. Purpose of Collecting and Processing the Personal Data

 

   5. The Personal Data is collected and processed by us and/or by our data processor for purposes including:

 

   a. to verify your identity and to communicate or correspond with you;

 

   b. to render our services and for all purposes related to or in connection with our appointment;

 

   c. to facilitate our compliance with our services requirements;

 

   d. for purposes in connection with our operation, administration, record-keeping, billing and collection, audits, reporting and investigations;

 

   e. for any other lawful purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the above; and

 

   f. to perform credit check or credit assessment.

 

C. Sources of Personal Data

 

   6. The Personal Data is collected from various sources including but not limited to:

   a. information which you have provided to us at the commencement of our appointment and, from time to time, in the course of our                           appointment or communication, by whatsoever means and/or in whatever manner;

   b. information from public domains, credit reporting agencies, government department or agencies, public registries, social media and                       publications; and

   c. information obtained independently by us from other lawful sources.

D. Disclosure or Transfer of Personal Data

 

   7. Your Personal Data provided to us may be disclosed by us to the following third parties, for purposes as set out above:

 

   a. any persons as directed by or consented to by you;

 

   b. any persons as required in the course of us rendering our services, including but not limited to counter-parties, other advisors, financial                 institutions, regulatory bodies, credit reporting agencies etc.;

 

   c. any persons as required for the purposes of us complying with the legal and regulatory requirements;

 

   d. our data processor who processes the Personal Data on our behalf; and

 

   e. our consultants, solicitors, auditors, employees, insurance companies and any person who is under confidentiality obligations towards us.

 

   8. The Personal Data provided to us may be transferred to and/or stored in a place outside Malaysia for the purposes and/or to such third                 parties as set out above.

 

E. Consequences of Non-Provision of Personal Data

 

   9. The provision of the Personal Data is voluntary in nature. You may also elect to limit the way the Personal Data provided to us is to be                     processed by us.

 

  10. However, in the event the Personal Data provided by you is not sufficient or not satisfactory, or if you limit the way the Personal Data is to              be processed, or if you subsequently withdraw your consent to us processing your Personal Data, this may result in us not being able to                  communicate or correspond with you and/or to provide our services to you under any potential or existing agreement or arrangement with          you.

 

F. Security and Retention of Personal Data

 

  11. We will take all practical steps, when processing the Personal Data provided to us, to protect the security of the Personal Data.

 

  12. We will retain your Personal Data in compliance with this Notice for the duration of your relationship with us or for such period as we may            deem necessary to protect our interests, where otherwise required under any legal, regulatory and/or accountings requirements.

 

  13. We shall take all reasonable steps to ensure that all Personal Data is destroyed or permanently deleted if it is no longer required for the                  purpose for which it was to be processed.

 

G. Personal Data Provided By You

 

  14. By providing to us the Personal Data, you hereby consent to us processing the Personal Data in accordance with this Notice and the Act.

 

  15. In relation to Personal Data of any third party which are provided by you to us that is not already available in the public domain, you hereby          confirm that you have obtained his or her consent that you are providing the Personal Data to us for the purposes as set out in this Notice            and that the Personal Data may be disclosed to parties as set out in this Notice.

 

  16. Please note that you are responsible for ensuring that the Personal Data provided to us is accurate, complete, not misleading and kept up-             to-date. The Personal Data collected and processed by us is deemed to be accurate until and unless you inform us otherwise in writing.

 

H. Data Access and Correction, Inquiries and Complaints

 

  17. You may, to the extent as permitted by the Act and upon payment of a prescribed fee:

 

   a. request for access to Personal Data provided by you;

 

  b. request for Personal Data provided by you to be corrected where the Personal Data is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date.

 

  18. If:

 

   a. you have any enquiries regarding this Notice or complaints in respect of the Personal Data provided by you; or

 

   b. you wish to access to the Personal Data provided by you; or

 

   c. you wish to correct the Personal Data provided by you; or

 

   d. you wish to withdraw your consent to us processing the Personal Data for any of the purposes as set out in this Notice; or

 

   e. you wish to withdraw your consent to us disclosing the Personal Data to any of the parties as set out in this Notice;

 

      Please send your request in writing to:

      PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W))

 

19. We reserve our rights to refuse to comply with your request for access and/or request for correction as stated above in circumstances                    permitted by the Act, in which case we will notify you of the same by notice in writing.

 

I. Changes to the Notice

 

  20. This Notice may be amended from time to time. By you continuing to engage our services or to communicate with us subsequent to any                amendments to this Notice, it would confirm and indicate your acceptance to the amendments to this Notice.

 

AGREED by :-

Name                                  :

NRIC / Company No       :

Date                                    :

 

I/We, hereby consented to PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) the rights to use the above said information given by me/us. I/We hereby give my/our best assurances that all information and/or documents submitted to PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) are accurate and truthful.

 

I/We hereby undertake that I/We shall collect all the documents submitted to PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) within thirty (30) days from the date being informed by PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) or its agent(s) in the event the pre- assessment of my application is rejected and/or deemed disqualified.

I/We fully understand that PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) have no obligation to retain my/our information and/or document(s) after the thirty (30) days period mentioned herein.

 

I/We hereby agree that PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) may process my personal data that I/We have provide and for avoidance of doubt Personal Data includes all data defined within the Personal Data Protection Act 2010 including all data I/We have disclose to PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) in whatsoever form.

 

Date:

To:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                        

 

PENGENALAN:SKOP

1. Polisi ini meliputi laman web ini (https://www.inft.co m.my/) yang dikekalkan dan/atau dikendalikan

oleh IN Financial Technologies Holdings Sdn. Bhd. dan entiti berkaitan atau bersekutu kami ("INFT"). Rujukan kepada "Syarikat", "kami", "kami", "kami "atau"kami" merujuk kepada INFT dan/atau entiti berkaitan atau berkaitan yang berkaitan (-ies, mengikut mana-mana yang berkenaan). INFT adalah penyedia teknologi kewangan yang didorong oleh data, dan oleh itu, perlindungan dan keselamatan data peribadi pengguna kami adalah penting bagi kami. Kami berusaha untuk mengekalkan langkah-langkah teknikal dan organisasi yang sesuai yang diperlukan untuk memastikan keselamatan dan kerahsiaan data peribadi pengguna kami. Dasar Perlindungan Data dan Privasi ("Dasar") ini menetapkan asas di mana kami boleh mengumpul, menggunakan, mendedahkan atau memproses data peribadi pengguna dan pelanggan kami mengikut undang-undang dan peraturan bidang kuasa yang kami beroperasi, termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia ("PDPA"). Dasar ini terpakai kepada data peribadi dalam milikan kami atau di bawah kawalan kami, termasuk data peribadi dalam milikan organisasi yang telah kami terlibat untuk mengumpul, menggunakan, mendedahkan atau memproses data peribadi untuk tujuan kami.

2. Dengan mengakses mana-mana laman web kami, atau mendaftar dan/atau log masuk ke mana-mana laman web atau aplikasi peranti mudah alih kami, anda menyatakan bahawa anda berumur sekurang-kurangnya lapan belas (18) tahun dan dianggap telah membaca, memahami dan menerima terma dan syarat Polisi ini seperti yang mungkin dipinda dari semasa ke semasa dan Anda dengan ini bersetuju:

2.1 Untuk memberi kuasa kepada kami untuk mendapatkan semua maklumat kewangan peribadi bagi pihak anda dengan mana-mana agensi             lain, organisasi dan/atau majikan semasa/terdahulu anda.

 

2.2Untuk memberi kuasa kepada kami untuk menggunakan dan mendedahkan maklumat yang kami kumpulkan daripada anda untuk                         menyediakan perkhidmatan kewangan yang disebutkan di atas, di mana anda juga bersetuju bahawa maklumat tersebut, termasuk                       maklumat peribadi mana-mana pihak lain yang disediakan oleh anda, anda telah mengesahkan bahawa anda mempunyai kuasa daripada             pihak yang berkenaan untuk mendedahkan maklumat tersebut dan memberi kuasa kepada kami untuk menggunakan dan mendedahkan             maklumat yang berkaitan dengan perjalanan perkhidmatan yang kami sediakan untuk Anda.

2.3Untuk membolehkan kami memproses data peribadi yang telah anda berikan dan untuk mengelakkan keraguan, data peribadi merangkumi          semua data yang ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 termasuk semua data yang telah anda dedahkan kepada kami.

2.4Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, anda mempunyai hak untuk mengakses apa-apa maklumat peribadi yang kami                    perolehi daripada anda, dan untuk membetulkan apa-apa maklumat peribadi yang mungkin tidak betul. Sekiranya anda ingin meminta                  untuk mengakses maklumat yang diberikan oleh anda untuk membuat sebarang pembetulan, sila hubungi kami di (cs@inft.com.my) dan              kami akan memproses permintaan anda dalam masa terdekat.

3. KEWAJIPAN ANDA

Semua maklumat yang anda berikan kepada kami mestilah lengkap, tepat, benar dan disediakan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Kami berhak untuk berhenti memberikan perkhidmatan kami kepada anda jika anda tidak dapat dan / atau gagal memberikan maklumat yang diperlukan oleh kami atau di mana kami berpendapat bahawa anda telah menyesatkan atau menipu kami dengan cara yang material.

4.MAKLUMAT SULIT

Kami akan menyimpan semua maklumat mengenai perniagaan anda dan hal ehwal anda secara sulit, dan kami tidak akan membocorkan maklumat tersebut kecuali jika ia dikehendaki oleh undang-undang, dan/atau anda telah memberi kuasa secara nyata atau tersirat kepada kami untuk membuat pendedahan tersebut.

5.HAD LIABILITI

Kami tidak bertanggungjawab atau bertanggungjawab undang-undang untuk ketepatan, ketepatan, kesilapan, peninggalan atau penggunaan apa-apa maklumat atau nasihat yang diberikan.

6.HAK CIPTA

Anda tidak boleh menghasilkan semula, menduplikasi, menjual atau menyalin mana-mana manual, protokol, prosedur, prosedur, manuskrip atau rekod dokumentari kami, sama ada dalam bentuk cetak atau elektronik, tanpa kebenaran bertulis kami terlebih dahulu.

PERMOHONAN DASAR INI

Dasar ini terpakai kepada:

(a): semua orang yang mengakses atau menggunakan (dengan cara mendaftar akaun, menggunakan fungsi dan/atau perkhidmatan atau sebaliknya) mana-mana platform, produk dan/atau perkhidmatan kami, sama ada melalui mana-mana laman web kami atau aplikasi peranti mudah alih yang dimiliki (selepas ini secara kolektif dirujuk sebagai "Platform"), dikekalkan dan/atau dikendalikan oleh kami (selepas ini secara kolektif dirujuk sebagai "pengguna"); dan (b): mana-mana individu yang (a) telah menghubungi kami melalui apa-apa cara (sama ada melalui media sosial, melalui borang hubungan di laman web, aplikasi peranti mudah alih atau sebaliknya) untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa-apa produk atau perkhidmatan yang kami sediakan; atau mungkin, atau telah membuat perjanjian dengan kami berhubung dengan mana-mana produk atau perkhidmatan yang disediakan oleh kami (selepas ini secara kolektif dirujuk sebagai "pelanggan").

Kami adalah platform FinTech yang memberi tumpuan kepada menawarkan penyelesaian berkaitan kewangan kepada perniagaan di Malaysia. Perlindungan data entiti tidak dilindungi di bawah APDP dan oleh itu tidak dialamatkan dalam Notis ini. Maklumat peribadi yang mungkin kami kumpulkan secara amnya berkaitan dengan kapasiti anda sebagai pengarah atau rakan kongsi syarikat masing-masing atau perkongsian liabiliti terhad yang mungkin berminat dengan produk atau perkhidmatan kami (selepas ini dirujuk sebagai "Entiti Pemohon"), dan dengan siapa kami kemudiannya boleh menjalin hubungan dengan, seperti untuk tujuan mendaftarkan akaun, menjalankan pemeriksaan usaha wajar Know-Your-Client ("KYC"), penilaian kredit dan risiko Entiti Pemohon dan / atau dalam kapasiti anda sebagai penjamin peribadi untuk atau pengguna pekerja Entiti Pemohon. Sila ambil perhatian bahawa mungkin terdapat pengecualian dan keadaan di mana kami dibenarkan untuk mengumpul, menggunakan dan mendedahkan maklumat peribadi anda tanpa persetujuan anda, seperti "maklumat hubungan perniagaan" atau berhubung dengan "transaksi aset perniagaan".

DATA PERIBADI

Yang digunakan dalam Dasar ini, "data peribadi" akan mempunyai makna yang sama seperti dalam PDPA, merujuk kepada: Data, sama ada benar atau tidak, mengenai pengguna atau pelanggan yang boleh dikenal pasti:(a) daripada data tersebut; atau (b) daripada data itu dan maklumat lain yang kami ada atau berkemungkinan mempunyai akses.

Bergantung pada sifat interaksi anda dengan kami, data peribadi yang mungkin kami kumpulkan termasuk, tanpa had, anda:

(a): Nama atau alias, jantina, nombor kad pengenalan/FIN atau pasport, tarikh lahir, kewarganegaraan, dan negara;

(b): Alamat kediaman, nombor telefon, alamat e-mel dan butiran hubungan lain;

(c): Maklumat pekerjaan;

(d): Foto;

(e): Maklumat kredit seperti laporan kredit;

(f):  Maklumat kewangan seperti penyata bank, butiran pendapatan.

Terma-terma lain yang digunakan dalam Polisi ini hendaklah mempunyai makna yang diberikan kepada mereka dalam APDP (di mana konteksnya membenarkan).

PENGUMPULAN, PENGGUNAAN DAN PENDEDAHAN DATA

PERIBADI

Kami secara amnya mengumpul data peribadi yang (a) anda secara sedar dan sukarela menyediakan dalam perjalanan atau berkaitan dengan penggunaan laman web kami, platform aplikasi mudah alih atau , atau melalui pihak ketiga yang telah diberi kuasa oleh anda untuk mendedahkan data peribadi anda kepada kami ("pihak ketiga yang diberi kuasa"), yang mungkin termasuk platform yang anda mungkin telah mendaftarkan akaun dan/atau sedang menggunakan perkhidmatan mereka seperti Facebook, Google, dan anda memberi kami kebenaran), selepas (i) anda (atau pihak ketiga yang diberi kuasa) telah dimaklumkan tentang tujuan data dikumpulkan, dan (ii) anda (atau pihak ketiga yang diberi kuasa) telah memberikan kebenaran bertulis kepada pengumpulan dan penggunaan data peribadi anda untuk tujuan tersebut, atau (b) pengumpulan dan penggunaan data peribadi tanpa persetujuan dibenarkan atau dikehendaki oleh APDP atau undang-undang lain. Kami meminta persetujuan anda sebelum mengumpul sebarang data peribadi tambahan dan sebelum menggunakan data peribadi anda untuk tujuan yang belum dimaklumkan kepada anda (kecuali jika dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang).

KOLEKSI BENTUK DATA LAIN

Dari semasa ke semasa, kami juga boleh mengumpul maklumat (termasuk melalui penggunaan kuki, skrip atau rakaman dan menganalisis interaksi anda) daripada pelayar anda atau tentang peranti yang digunakan untuk mengakses Platform kami. Maklumat tersebut termasuk, tanpa had:

(a): Atribut seperti maklumat penyemak imbas, sistem operasi peranti, versi perkakasan, tetapan, fail dan nama dan jenis perisian dan                          pengecam peranti;

(b): Lokasi peranti;

(c): Maklumat sambungan seperti nama ISP atau pengendali mudah alih di mana Platform kami diakses, jenis penyemak imbas dan alamat IP;

(d): Masa lawatan (tarikh, masa dan tempoh) ;

(e): Maklumat tingkah laku semasa sesi anda menggunakan platform kami, laman web dan/atau aplikasi peranti mudah alih.

PENGUMPULAN DAN PENGGUNAAN

Maklumat dan data peribadi anda (secara kolektif, "Data Dikumpul") secara amnya akan digunakan untuk tujuan kepentingan perniagaan kami yang sah, termasuk tetapi tidak terhad kepada: menyediakan produk dan perkhidmatan kepada anda, memperibadikan dan menyesuaikan pengalaman anda di Platform kami, memahami bagaimana anda menggunakan platform kami, menilai kepuasan dan pengalaman pelanggan. Khususnya, data peribadi anda akan dikumpulkan dan digunakan oleh kami untuk tujuan berikut dan kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga jika perlu untuk tujuan berikut:

(a): mengesahkan identiti anda dan ketepatan butiran peribadi anda dan maklumat lain yang diberikan;

(b): mendaftar dan/atau mengesahkan akses anda ke Platform kami;

(c): menilai dan menilai permohonan dan kesesuaian Entiti Pemohon anda dan/atau Entiti Pemohon untuk produk dan perkhidmatan kami;

(d): memproses atau melaksanakan kewajipan dalam perjalanan atau berkaitan dengan penyediaan produk dan/atau perkhidmatan yang                     diminta oleh anda;

(e): menjawab, mengendalikan dan memproses pertanyaan, permintaan, permohonan, aduan dan maklum balas daripada anda;

(f): menghantar anda komunikasi pemasaran seperti promosi;

(g): memudahkan pematuhan kami dengan mana-mana undang-undang yang berkenaan, kastam, peraturan, kod amalan, garis panduan, atau          peraturan, atau untuk membantu dalam penguatkuasaan undang-undang dan penyiasatan yang dijalankan oleh mana-mana pihak berkuasa        kerajaan dan/atau kawal selia;

(h): memenuhi kewajipan kami dengan rakan kongsi penyelesaian dan vendor kami yang mungkin dikawal selia dan dilesenkan atau beroperasi           di bawah pengecualian, untuk tujuan mereka memenuhi pemeriksaan usaha wajar KYC, pemantauan transaksi berterusan dan kewajipan             penyimpanan rekod, dan apa-apa perkara lain yang mungkin diperlukan untuk perkara di atas dan/atau dikehendaki oleh undang-undang             atau peraturan;

(i): apa-apa tujuan lain yang anda telah memberikan maklumat;

(j): menghantar kepada mana-mana pihak ketiga yang tidak bersekutu termasuk penyedia perkhidmatan dan ejen pihak ketiga kami, dan pihak         berkuasa kerajaan dan/atau kawal selia yang berkaitan, sama ada di Singapura atau di luar negara, untuk tujuan yang disebutkan di atas; dan

(k): sebarang tujuan perniagaan sampingan lain yang berkaitan dengan atau berkaitan dengan perkara di atas.

      Tujuan yang disenaraikan dalam klausa di atas boleh terus terpakai walaupun dalam situasi di mana hubungan anda dengan kami telah                diubah dalam apa jua cara, untuk tempoh yang munasabah selepas itu (termasuk, jika berkenaan, tempoh untuk membolehkan kami                    menguatkuasakan hak kami di bawah mana-mana kontrak dengan anda).

Kami mungkin mendedahkan data peribadi anda:

(a): di mana pendedahan tersebut diperlukan untuk melaksanakan kewajipan dalam perjalanan atau berkaitan dengan penyediaan barangan              dan perkhidmatan yang diminta oleh anda; atau

(b): kepada penyedia perkhidmatan pihak ketiga, ejen dan organisasi lain yang telah kami terlibat atau bekerjasama, untuk melaksanakan mana-         mana fungsi dengan merujuk kepada tujuan yang dinyatakan di atas.

Tujuan yang disenaraikan dalam klausa di atas boleh terus terpakai walaupun dalam situasi di mana hubungan anda dengan kami telah ditamatkan atau diubah dalam apa jua cara, untuk tempoh yang munasabah selepas itu (termasuk, jika berkenaan, tempoh untuk membolehkan kami menguatkuasakan hak kami di bawah kontrak dengan anda).

MENARIK BALIK PERSETUJUAN

Persetujuan yang anda berikan untuk pengumpulan, penggunaan dan pendedahan data peribadi anda akan kekal sah sehingga masa ia ditarik balik oleh anda secara bertulis. Anda boleh menarik balik persetujuan dan meminta kami untuk berhenti mengumpul, menggunakan dan/atau mendedahkan data peribadi anda dengan menghantar permintaan anda secara bertulis atau melalui e-mel kepada Pegawai Perlindungan Data kami di butiran hubungan yang disediakan di bawah.

Setelah menerima permintaan bertulis anda untuk menarik balik persetujuan anda, kami mungkin memerlukan masa yang munasabah (bergantung kepada kerumitan permintaan dan kesannya terhadap hubungan kami dengan anda) untuk permintaan anda diproses dan bagi kami untuk memberitahu anda tentang akibat daripada kami bersetuju dengan perkara yang sama, termasuk apa-apa akibat undang-undang yang boleh menjejaskan hak dan liabiliti anda kepada kami. Secara umum, kami akan berusaha untuk memproses permintaan anda dalam tempoh empat belas (14) hari bekerja selepas menerimanya.

Walaupun kami menghormati keputusan anda untuk menarik balik persetujuan anda, sila ambil perhatian bahawa bergantung kepada sifat dan skop permintaan anda, kami mungkin tidak berada dalam kedudukan untuk terus menyediakan barangan atau perkhidmatan kami kepada anda dan kami akan, dalam keadaan sedemikian, memberitahu anda sebelum melengkapkan pemprosesan permintaan anda. Sekiranya anda memutuskan untuk membatalkan penarikan balik persetujuan anda, sila maklumkan kepada kami secara bertulis mengikut cara yang dinyatakan di atas.

Sila ambil perhatian bahawa menarik balik persetujuan tidak menjejaskan hak kami untuk terus mengumpul, menggunakan dan mendedahkan data peribadi di mana pengumpulan, penggunaan dan pendedahan tersebut tanpa persetujuan dibenarkan atau dikehendaki di bawah undang-undang atau peraturan yang berkenaan.

AKSES KEPADA DAN PEMBETULAN DATA

PERIBADIJika anda ingin membuat (a) permintaan akses untuk mengakses salinan data peribadi yang kami simpan tentang anda atau maklumat tentang cara kami menggunakan atau mendedahkan data peribadi anda, atau (b) permintaan pembetulan untuk membetulkan atau mengemas kini mana-mana data peribadi anda yang kami simpan, anda boleh menghantar permintaan anda secara bertulis atau melalui e-mel kepada khidmat pelanggan kami.

Sila ambil perhatian bahawa bayaran yang munasabah mungkin dikenakan untuk permintaan akses. Sekiranya demikian, kami akan memberitahu anda mengenai yuran sebelum memproses permintaan anda.

Kami akan menjawab permintaan anda secepat mungkin. Secara amnya, maklum balas kami adalah dalam tempoh empat belas (14) hari bekerja. Sekiranya kami tidak dapat memberi maklum balas kepada permintaan akses anda dalam tempoh tiga puluh (30) hari selepas menerima permintaan akses anda, kami akan memaklumkan kepada anda secara bertulis dalam tempoh tiga puluh (30) hari dari masa yang mana kami akan dapat menjawab permintaan anda. Sekiranya kami tidak dapat memberikan anda sebarang data peribadi atau membuat pembetulan yang diminta oleh anda, kami secara amnya akan memberitahu anda tentang sebab-sebab mengapa kami tidak dapat berbuat demikian (kecuali jika kami tidak dikehendaki berbuat demikian di bawah PDPA).

Sila ambil perhatian bahawa bergantung kepada permintaan yang sedang dibuat, kami hanya perlu memberi anda akses kepada data peribadi yang terkandung dalam dokumen yang diminta, dan bukan kepada keseluruhan dokumen itu sendiri. Dalam kes-kes tersebut, mungkin sesuai bagi kami untuk hanya memberi anda pengesahan data peribadi yang direkodkan oleh organisasi kami, jika rekod data peribadi anda membentuk bahagian dokumen yang boleh diabaikan.

PERLINDUNGAN DATA

Untuk melindungi Data Dikumpul anda daripada akses, pengumpulan, penggunaan, penggunaan, pendedahan, penyalinan, pengubahsuaian, pelupusan atau risiko yang serupa, kami telah memperkenalkan langkah-langkah pentadbiran, fizikal dan teknikal yang sesuai seperti perlindungan anti-virus, tembok api dan penyulitan, dan mendedahkan data peribadi secara dalaman dan kepada penyedia perkhidmatan dan ejen pihak ketiga kami yang diberi kuasa hanya berdasarkan keperluan untuk mengetahui.

Walau bagaimanapun, anda harus sedar bahawa tiada kaedah penghantaran melalui Internet atau kaedah penyimpanan elektronik benar-benar selamat. Walaupun keselamatan tidak dapat dijamin, kami berusaha untuk melindungi keselamatan maklumat anda dan sentiasa menyemak dan meningkatkan langkah-langkah keselamatan maklumat kami.

KETEPATAN DATA

Kami secara amnya bergantung pada data peribadi yang diberikan oleh anda (atau pihak ketiga anda yang diberi kuasa). Untuk memastikan bahawa data peribadi anda adalah terkini, lengkap dan tepat, sila kemas kini kami jika terdapat perubahan pada data peribadi anda dengan memaklumkan kepada Pegawai Perlindungan Data kami secara bertulis atau melalui e-mel di butiran hubungan yang disediakan di bawah.

 

PENGEKALAN DATA

Kami boleh menyimpan data peribadi anda selagi perlu untuk memenuhi tujuan yang dikumpulkan, atau seperti yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang yang berkenaan. Kami akan berhenti menyimpan data peribadi anda, atau membuang cara yang mana data boleh dikaitkan dengan anda, sebaik sahaja adalah munasabah untuk menganggap bahawa pengekalan tersebut tidak lagi memenuhi tujuan yang mana data peribadi dikumpulkan, dan tidak lagi diperlukan untuk tujuan undang-undang atau perniagaan.

 

PEMINDAHAN DATA PERIBADI DI LUAR

Kami umumnya tidak memindahkan data peribadi anda ke negara-negara di luar Malaysia. Walau bagaimanapun, jika kami berbuat demikian, kami akan mendapatkan persetujuan anda untuk pemindahan yang akan dibuat dan akan mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa data peribadi anda terus menerima standard perlindungan yang sekurang-kurangnya setanding dengan yang disediakan di bawah PDPA.

Sekiranya anda mengakses Platform kami dari negara selain wilayah tempat kami beroperasi, termasuk Malaysia, ia semestinya akan mengakibatkan pemindahan maklumat merentasi sempadan antarabangsa. Dengan melawat atau mengakses Platform kami, anda bersetuju dengan pemprosesan dan pemindahan Data dikumpul anda seperti yang dinyatakan dalam Dasar ini.

KESAN DASAR DAN PERUBAHAN KEPADA DASAR

Dasar ini terpakai bersama dengan mana-mana dasar, notis, klausa kontrak dan klausa persetujuan lain yang terpakai berhubung dengan pengumpulan, penggunaan dan pendedahan data peribadi anda oleh kami.

Kami boleh menyemak semula Dasar ini dari semasa ke semasa tanpa sebarang notis terlebih dahulu. Anda boleh menentukan sama ada mana-mana semakan tersebut telah berlaku dengan merujuk kepada tarikh Notis ini terakhir dikemas kini. Penggunaan akaun anda yang berterusan oleh anda, produk dan perkhidmatan kami akan menjadi pengakuan dan penerimaan anda terhadap perubahan tersebut.

TERMA & SYARAT MENURUT AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

  1. ANDA DENGAN INI BERSETUJU:-

1.1 Untuk memberi kuasa kepada kami, PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) untuk mendapatkan semua maklumat kewangan                     peribadi bagi pihak anda dengan mana-mana agensi lain, organisasi dan/atau majikan semasa/sebelumnya anda.

1.2 Untuk memberi kuasa kepada kami, PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) untuk menggunakan dan mendedahkan maklumat yang         kami kumpulkan daripada anda untuk menyediakan perkhidmatan kewangan yang disebut dalam perenggan 1.1 di atas, di mana anda juga         bersetuju bahawa maklumat tersebut, termasuk maklumat peribadi mana-mana pihak lain yang disediakan oleh anda, anda telah                           mengesahkan bahawa anda mempunyai kuasa daripada pihak berkenaan untuk mendedahkan maklumat tersebut dan memberi kuasa                 kepada kami untuk menggunakan dan mendedahkan maklumat yang berkaitan dengan perjalanan perkhidmatan yang kami sediakan untuk         anda.

1.3 Untuk membolehkan kami, PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) untuk memproses data peribadi yang telah anda berikan dan             untuk mengelakkan keraguan Data Peribadi termasuk semua data yang ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 termasuk           semua data yang telah anda dedahkan kepada kami, PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W).

1.4 Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, anda mempunyai hak untuk mengakses apa-apa maklumat peribadi yang kami                     perolehi daripada anda, dan untuk membetulkan apa-apa maklumat peribadi yang mungkin tidak betul. Sekiranya anda ingin meminta                   untuk mengakses maklumat yang diberikan oleh anda untuk membuat sebarang pembetulan, sila hubungi kami di (Tel No.: 018-7928328)             dan kami akan memproses permintaan anda dalam masa terdekat.

2. KEWAJIPAN ANDA

Semua maklumat yang anda berikan kepada kami mestilah lengkap, tepat, benar dan disediakan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Kami berhak untuk berhenti memberikan perkhidmatan kami kepada anda jika anda tidak dapat dan / atau gagal memberikan maklumat yang diperlukan oleh kami atau di mana kami berpendapat bahawa anda telah menyesatkan atau menipu kami dengan cara yang material .

3. MAKLUMAT SULIT

Kami akan menyimpan semua maklumat mengenai perniagaan anda dan hal ehwal anda secara sulit, dan kami tidak akan membocorkan maklumat tersebut kecuali jika ia dikehendaki oleh undang-undang, dan/atau anda telah memberi kuasa secara nyata atau tersirat kepada kami untuk membuat pendedahan tersebut.

4. HAD LIABILITI

Kami tidak bertanggungjawab atau bertanggungjawab undang-undang untuk ketepatan, ketepatan, kesilapan, peninggalan atau penggunaan apa-apa maklumat atau nasihat yang diberikan.

5. HAK CIPTA

Anda tidak boleh menghasilkan semula, menduplikasi, menjual atau menyalin mana-mana manual, protokol, prosedur, prosedur, manuskrip atau rekod dokumentari kami, sama ada dalam bentuk cetak atau elektronik, tanpa kebenaran bertulis kami terlebih dahulu.

6. AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI ("PDPA")

NOTIS MENURUT AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 ("NOTIS")

  1. Notis ini dikeluarkan menurut Seksyen 7 Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"). Untuk tujuan Notis ini, "Data Peribadi", "pemprosesan" dan "pemproses data" hendaklah mempunyai makna seperti yang ditakrifkan dalam Akta.
     

  2. Notis ini terpakai kepada mana-mana orang yang Data Peribadinya diproses oleh penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami yang dilantik (selepas ini dirujuk sebagai "kami", "kami" atau "kami") dan/atau oleh pemproses data kami bagi pihak kami.
     

  3. Dalam Notis ini, "anda" hendaklah merujuk kepada diri anda dan orang lain yang diwakili oleh anda di mana anda memberikan Data Peribadi, termasuk Data Peribadi pengarah, pemegang saham, pengurus dan/atau pegawai syarikat; Data Peribadi rakan kongsi, pengurus dan/atau pegawai perkongsian; Data Peribadi pembawa pegawai masyarakat, kelab atau badan yang tidak diperbadankan .

A.Sifat Data Peribadi

  4. Data Peribadi yang diproses oleh kami dan/atau oleh pemproses data kami mungkin termasuk:

(a)  nama, jantina, bangsa, tarikh lahir, kewarganegaraan, status pemastautin, nombor kad pengenalan pendaftaran negara, nombor pasport,               status perkahwinan, alamat pos atau surat-menyurat, butiran hubungan termasuk nombor telefon bimbit, pejabat dan kediaman, nombor           faksimili, alamat faksimili, alamat e-mel, pekerjaan atau profesion, butir-butir majikan, pembayaran gaji, status kewangan peribadi, gambar,           butiran harta, pegangan saham dan butiran pinjaman;

(b)  apa-apa maklumat yang berkaitan atau diperlukan untuk perkhidmatan kami kepada anda dan pematuhan kami terhadap keperluan                     undang-undang dan peraturan; dan

(c)   sebarang maklumat tambahan yang diberikan oleh anda atau oleh pihak ketiga tentang anda yang belum tersedia dalam domain awam.

B. Tujuan Mengumpul dan Memproses Data Peribadi

  5. Data Peribadi dikumpulkan dan diproses oleh kami dan/atau oleh pemproses data kami untuk tujuan termasuk:

(a)  untuk mengesahkan identiti anda dan untuk berkomunikasi atau berhubung dengan anda;

(b)  untuk memberikan perkhidmatan kami dan untuk semua tujuan yang berkaitan dengan atau berkaitan dengan janji temu kami;

       untuk memudahkan pematuhan kami terhadap keperluan perkhidmatan kami ;

(c)  untuk tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, penyimpanan rekod, pengebilan dan pengumpulan, audit, pelaporan dan                      penyiasatan kami;

(d)  untuk apa-apa tujuan lain yang sah yang berkaitan dengan sampingan atau sampingan atau lebih lanjut kepada perkara di atas;

(e)  untuk melakukan semakan kredit atau penilaian kredit.

C. Sumber Data Peribadi

  6. Data Peribadi dikumpulkan dari pelbagai sumber termasuk tetapi tidak terhad kepada:

(a) maklumat yang telah anda berikan kepada kami pada permulaan janji temu kami dan, dari semasa ke semasa, semasa pelantikan atau                   komunikasi kami, dengan apa jua cara dan/atau dalam apa jua cara;

(b) maklumat dari domain awam, agensi pelaporan kredit, jabatan atau agensi kerajaan, pendaftaran awam, media sosial dan penerbitan; Dan

(c)  maklumat yang diperolehi secara bebas oleh kami dari sumber lain yang sah.

D.Pendedahan atau Pemindahan Data Peribadi

  7. Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami mungkin didedahkan oleh kami kepada pihak ketiga berikut, untuk tujuan seperti yang dinyatakan di atas:

(a)  mana-mana orang yang diarahkan oleh atau dipersetujui oleh anda;

(b)  mana-mana orang seperti yang dikehendaki semasa kami memberikan perkhidmatan kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada pihak                   kaunter, penasihat lain, institusi kewangan, badan kawal selia, agensi pelaporan kredit dan lain-lain;

(c)  mana-mana orang yang dikehendaki untuk tujuan kami mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan;

(d)  pemproses data kami yang memproses Data Peribadi bagi pihak kami; Dan

(e)  perunding, peguam cara, juruaudit, pekerja, syarikat insurans dan mana-mana orang yang berada di bawah kewajipan kerahsiaan kami                   terhadap kami.

  8. Data Peribadi yang diberikan kepada kami boleh dipindahkan ke dan/atau disimpan di tempat di luar Malaysia untuk tujuan dan/atau kepada pihak ketiga seperti yang dinyatakan di atas.

E.Akibat Daripada Tidak Menyediakan Data Peribadi

  9. Penyediaan Data Peribadi bersifat sukarela. Anda juga boleh memilih untuk mengehadkan cara Data Peribadi yang diberikan kepada kami adalah untuk diproses oleh kami.

 10. Walau bagaimanapun, sekiranya Data Peribadi yang diberikan oleh anda tidak mencukupi atau tidak memuaskan, atau jika anda mengehadkan cara Data Peribadi diproses, atau jika anda kemudiannya menarik balik persetujuan anda kepada kami memproses Data Peribadi anda, ini mungkin menyebabkan kami tidak dapat berkomunikasi atau sesuai dengan anda dan/atau untuk menyediakan perkhidmatan kami kepada anda di bawah mana-mana perjanjian atau perjanjian yang berpotensi atau sedia ada dengan anda.

F. Keselamatan dan Pengekalan Data Peribadi

 11. Kami akan mengambil semua langkah praktikal, semasa memproses Data Peribadi yang diberikan kepada kami, untuk melindungi keselamatan Data Peribadi.

 12. Kami akan menyimpan Data Peribadi anda dengan mematuhi Notis ini untuk tempoh hubungan anda dengan kami atau untuk apa-apa tempoh yang kami anggap perlu untuk melindungi kepentingan kami, di mana sebaliknya diperlukan di bawah mana-mana keperluan undang-undang, peraturan dan/atau perakaunan .

 13. Kami akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa semua Data Peribadi dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal jika ia tidak lagi diperlukan untuk tujuan yang akan diproses.

G. Data Peribadi Yang Diberikan Oleh Anda

 14. Dengan memberikan kepada kami Data Peribadi, anda dengan ini bersetuju dengan kami memproses Data Peribadi mengikut Notis dan Akta ini .

 15. Berhubung dengan Data Peribadi mana-mana pihak ketiga yang diberikan oleh anda kepada kami yang belum tersedia dalam domain awam, anda dengan ini mengesahkan bahawa anda telah memperoleh persetujuannya bahawa anda memberikan Data Peribadi kepada kami untuk tujuan seperti yang dinyatakan dalam Notis ini dan bahawa Data Peribadi boleh didedahkan kepada pihak-pihak seperti yang dinyatakan dalam Notis ini.

 16. Sila ambil perhatian bahawa anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang diberikan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan dikemas kini. Data Peribadi yang dikumpul dan diproses oleh kami dianggap tepat sehingga dan melainkan anda memaklumkan kepada kami sebaliknya secara bertulis.

H. Akses data dan pembetulan, pertanyaan dan aduan

 17. Anda boleh, setakat yang dibenarkan oleh Akta dan apabila pembayaran fi yang ditetapkan :

(a)  permintaan untuk akses kepada Data Peribadi yang disediakan oleh anda;

(b)  permintaan untuk Data Peribadi yang diberikan oleh anda untuk diperbetulkan di mana Data Peribadi tidak tepat, tidak lengkap,                               mengelirukan atau tidak terkini.

 18. Jika:

(a)  anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Notis atau aduan ini berkenaan dengan Data Peribadi yang diberikan oleh anda; atau

(b)  anda ingin mengakses Data Peribadi yang disediakan oleh anda; atau

(c)  anda ingin membetulkan Data Peribadi yang diberikan oleh anda; atau

(d)  anda ingin menarik balik persetujuan anda kepada kami memproses Data Peribadi untuk mana-mana tujuan seperti yang dinyatakan dalam         Notis ini; Atau

(e)  anda ingin menarik balik persetujuan anda untuk kami mendedahkan Data Peribadi kepada mana-mana pihak seperti yang dinyatakan                   dalam Notis ini ;

       Sila hantar permintaan anda secara bertulis kepada:

       PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W))

 19. Kami berhak untuk menolak untuk mematuhi permintaan anda untuk akses dan / atau permintaan untuk pembetulan seperti yang dinyatakan di atas dalam keadaan yang dibenarkan oleh Akta, dalam hal ini kami akan memberitahu anda tentang perkara yang sama melalui notis secara bertulis.

I. Perubahan kepada Notis

 20. Notis ini boleh dipinda dari semasa ke semasa. Dengan anda terus melibatkan perkhidmatan kami atau untuk berkomunikasi dengan kami selepas sebarang pindaan kepada Notis ini, ia akan mengesahkan dan menunjukkan penerimaan anda terhadap pindaan kepada Notis ini.

DIPERSETUJUI oleh :-

Nama:

Kad Pengenalan / Nombor Syarikat :

Tarikh:

Saya/Kami, dengan ini bersetuju dengan PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) hak untuk menggunakan maklumat tersebut di atas yang diberikan oleh saya/kami. Saya/Kami dengan ini memberikan jaminan terbaik saya/kami bahawa semua maklumat dan/atau dokumen yang dikemukakan kepada PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) adalah tepat dan benar.

Saya/Kami dengan ini mengaku janji bahawa saya/Kami akan mengumpul semua dokumen yang dikemukakan kepada PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) dalam tempoh tiga puluh (30) hari dari tarikh dimaklumkan oleh PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) atau ejennya sekiranya pra-penilaian permohonan saya ditolak dan/atau dianggap hilang kelayakan.

Saya/Kami memahami sepenuhnya bahawa PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) tidak mempunyai kewajipan untuk menyimpan maklumat dan/atau dokumen saya/kami selepas tempoh tiga puluh (30) hari yang dinyatakan di sini.

Saya/Kami dengan ini bersetuju bahawa PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) boleh memproses data peribadi saya yang saya/Kami telah berikan dan untuk mengelakkan keraguan Data Peribadi Data Peribadi termasuk semua data yang ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 termasuk semua data yang saya/Kami telah dedahkan kepada PAY I88 SDN BHD (201901016257 (1325585-W)) dalam apa jua bentuk.

Date:

To:

msia privacy notice en.jpg
msia privacy notice en 2.jpg

Notis Privasi

msia privacy notice en.jpg
msia privacy notice en 2.jpg